lån med en medansøger

Derfor øger det dine chancer for at få et lån

Lån med medansøger

Ønsker du at optage et lån, men er usikker på, om du kan få lånet, kan det være en god ide at have en medsøger med i processen.

Det kan også være, at i er to personer, der ønsker at optage et lån sammen, hvis man eksempelvis står overfor et huskøb.

Her kan du blive klogere på, hvordan du øger dine chancer for at få lån med en medansøger, og hvad du som medansøger skal tænke på.

Lån penge sammen med en medansøger

Her du har mulighed for at få en medansøger med på lånet.

Hvad er et lån med en medansøger

Der er to scenarier:

1. Du vil gerne forbedre din chance for et lån, og vælger at have en medansøger med.

2. I er to personer, der skal låne penge sammen.

Medansøgeren er en ekstra sikkerhed for låneudbyderen, og er samtidigt med til at kunne give bedre vilkår for lånet i form af en lavere rente, højere lånebeløb og en mere fleksibel tilbagebetalingstid.

Havde man ansøgt alene, ville man måske få afslag, eller få tilbudt en mindre lånesum end oprindeligt ansøgt.

Det er i de situationer, det at kunne benytte en medansøger kommer i spil.

ANSØG HER

Hvad betyder det at være medsøger på et lån?

Når man ansøgninger, er det blevet mere almindeligt at der kan være en ekstra ansøger med på lånet. Det betyder, at der derfor er to personer, der har solidarisk ansvar for lånet.

Vi kender det fra realkreditlånene, hvor det er helt almindeligt med medansøgere. Det handler i højgrad om sikkerhed for tilbagebetaling af lånet for låneudbyderne.

Ligesom indenfor realkredit er det nu også muligt på et privatlån uden sikkerhed, at inddrage eksempelvis personer i husstanden, der ønsker at dele ansvaret for lånet.

For banken giver det en ganske unik position, da de kan kræve betaling fra en hvilken som helst part.

I første omgang sender banken kravet til låntageren, men udebliver betalingen imidlertid i henhold til aftalen, kan banken vælge at placere kravet mod medansøgeren i stedet for, da begge hæfter solidarisk for lånet.

Hvad er fordelen med medansøgeren?

Fordelen for ansøgeren er, at banken ser anderledes på ansøgningen, da bankerne ser medansøgeren som en klar fordel, da dette giver dem en større sikkerhed for lånet.

Når vi hos Scandilån spørger bankerne og låneudbyderne om dette, hører vi om helt op til 50 % større chance for at få en godkendt låneansøgning, om man tilknytter en ekstra person til ansøgningen.

Har du ansøgt, og er blevet godkendt til et lån, så kan det forsat være en god ide, at få en med på lånet, da det i stort set alle tilfælde vil være en fordel.

Har medansøgeren god kreditværdighed, så vil det være et ekstra plus i din bog, og medføre at du står langt stærkere i låneprocessen.

En sidste lille ting er, at i har været to til at gennemgå budgetter samt for og imod at optage lånet, alt andet lige gør det lånet mere velovervejet.

3 situationer, hvor en medansøger kan hjælpe dig

Der kan være situationer, som er oplagte til at bringe en medansøger på banen, vi giver dig 3 af dem her under.

Hvornår kan det være en dårlig idé med medansøger?

Er man to om en låneansøgning, er det en god ide, hvis det er til et fælles projekt. Herved er der en fælles interesse for lånet.

Har man som medansøger ikke sat sig grundigt ind i regler og vilkår omkring lånet, så kan det ikke anbefales, da lånet juridisk er et delt økonomisk ansvar i hele kontraktperioden, hvor man hæfter på lige fod.

Derfor er kan det ikke understreges tydeligt nok, at det er vigtigt, at man er enige om, hvad der sker om låntager ikke kan klare afdragene og banken går til medansøgeren med sit krav. Her er ingen forskel fra lån med kautionist, som vi kender fra bankerne igennem årene.

Det fælles ansvar

Husk, at du som medansøger har et solidarisk ansvar for lånet, hvilket betyder, at begge parter skal have posten med i sit budget.

Som udgangspunkt går banken til den primære låntager, men hver af de to personer på lånet har således 100 procent betalingsansvar og ikke halvdelen hver.

Processen

Hvordan låner med en medansøger?

Hvem kan jeg have med på lånet?

Krav til medansøgeren variere fra bank til bank, men banken har fokus på relationen mellem de to ansøgere.

Et familiemedlem eller en partner foretrækkes ofte, og nogle banker går endda så langt, at man kræver at begge bor på den samme adresse.

For andre banker kan det dog have mindre betydning, og her kan man have eksempelvis en god ven som medansøger.

Det er dog værd at bemærke, at når det kommer til, hvem der kan stå som medsøger, er det vigtigt at den person har en god kreditvurdering. Der gælder nemlig de samme betingelser som for låntageren, eksempelvis:

  • mindst 20 år
  • bor i danmark
  • årlig indkomst på mindst 150.000 kroner
  • har ikke betalingsanmærkninger

Spørgsmål?

FAQ – Medansøger på lån

Hvorfor bruge en medansøger?

Er du i en situation, hvor du kan drage fordel af at anvende en medansøger, så bør du overveje det. Din chance for at få ansøgningen godkendt stiger signifikant.  

Er det en fordel at have en medansøger?

Ja, det er i langt de fleste tilfælde en fordel. Med en ekstra person på lånet, vil man ofte se bedre vilkår på lånetilbuddet.

Skal man være ægtefælle eller samboende?

Flere banker har det som et krav, men det er ikke alle. Dog, er langt de fleste medansøgere enten ægtefælle eller samboende.

Kan mine forældre være medansøgere?

Ja, det kan de godt, men bemærk alderskravet for banken. Ofte skal man være +20 år for at kunne ansøge. Derfor er det ofte “ældre” børn, som kan få denne hjælp i låneprocessen.

Hvorfor får jeg forsat afslag med en medansøger?

Hvis hverken dig eller din medansøger er kreditværdige, vil man opleve at få afslag på ansøgningen. Begge skal kunne leve op til de vilkår banken sætter for en ansøgning.

Betaler man lånet 50/50?

Man vil ikke opleve at få tilsendt 2 regninger for lånet fordelt mellem låntager og medansøger. Det er forsat en regning for det fulde månedlige afdrag. Denne sendes til den primære ansøger, det er kun ved misligholdelse, at medansøger vil blive bedt om at afdrage på lånet.