Man er som låneudbyder forpligtiget til at oplyse låntager om:
- Det samlede kreditbeløb
- Debitorrenten
- Lånets løbetid
- ÅOP, de årlige omkostninger i procent
- Det samlede beløb, som du skal betale tilbage igen
- De betingelser man har for at tilbagebetale lånet
- Fortrydelsesretten
- Konsekvenserne om man misligholder lånet
Forbrugerlovgivningen inden for lån og kreditter er blevet markant skærpet de seneste år, og med rette. Dette sikrer, at man som forbruger og låntager kan have et så ens udgangspunkt for sammenligningen af tilbud, som det er overhovedet er muligt.
Du har en fortrydelsesret på 14 dage
Låneudbyderne er blevet underlagt nye og strengere krav, når det kommer til forbrugernes fortrydelsesret ved optagelse af lån og kreditter i Danmark. Når du optager et privatlån eller forbrugslån, har du nu en fortrydelsesret på 14 dage. Det er vigtigt at huske, at fristen gælder fra den dag, hvor låneaftalen er indgået. Som udgangspunkt er det også dagen, hvor du modtager aftalevilkårene for lånet fra udbyderen.
Din låneaftale skal indeholde et afsnit om anvisninger for opsigelse af lånet samt fortrydelsesretten. Du skal blot følge de anvisninger inden fristens udløb, vi anbefaler at du altid henvender dig skriftligt, hvis du har fortrudt lånet for på den måde at have bevis for din kommunikation med låneselskabet.
Kan du ikke tilbagebetale privatlånet?
Desværre, ser vi flere komme i den uheldige situation at deres liv har taget en uventet økonomisk drejning, der bevirker at man ikke længere kan opretholde afdragene på lånet. Her er regel nummer 1 – gør noget ved det. Lad ikke rudekuverterne ligge, det bliver kunne værre af det. Begge parter har et ansvar her, derfor skal man tage kontakt til låneudbyderen for at finde en løsning og evt. en ny aftale.
Husk, at inden du har skrevet under på lånet, har låneudbyderen pligt til at lave en individuel kreditvurdering, med henblik på at fastsætte, om du er i stand til at tilbagebetale lånet. Flere faktorer indgår i den betragtning. Kreditvurderingen ser på, om du står listet i RKI som dårlig betaler, men man kigger også på alder, køn og bolig for at fastsætte din kreditværdighed.
Når det kommer til privatlån er der ofte lange løbetider på lånene, hvilket giver rum til at man kan forhandle, det er ikke som med flere kviklån, der har en løbetid på kun 30 dage.
Når man ikke kan betale lånet til tiden, kan man være proaktiv og gå til låneudbyderen og eksempelvis tilbyde dem følgende:
At man er villig til at forlænge lånet og evt. og udskyde betalingstidspunktet flere måneder mod, at ydelsen bliver lavere og matcher din økonomiske situation. Dette vil ofte bevirke, at man bliver pålagt et gebyr, der kan svare til de oprindelige kreditomkostninger ved at oprette en låneaftale.
At man betaler en lavere fast månedlig ydelse, indtil lånebeløbet, kreditomkostningerne og gebyrer er betalt, dvs. man finder en ramme der er tålelig for begge parter.
Det er ALTID bedst at være den, der kommer med forslagene, det vil virke seriøst og proaktivt, fremfor at smide rudekuverterne ud og vente på inkassobureauet.
Dog, skal det nævnes at misligholdelse af lånet og en eventuel nye aftaler som ofte resulterer i en løsning, der er dyrere for dig som låntager. Ingen ønsker at drage konsekvenserne af at ende i registreret hos et af kreditoplysningsbureauerne, derfor gælder det om at finde en hurtig løsning.
HUSK: Et nyt lån er ikke udvejen til at betale afdragene, en generel låneomlægning er det eneste som kan hjælpe dig! Du kan overveje et samlelån, som en vej tilbage i kontrol.
Et lån skal være en positiv oplevelse
Det finansielle marked kan være et ubarmhjertigt sted at opholde sig som forbruger, men man skal også huske, at der er lavet ganske mange lovkrav politisk på området for netop at rydde op. Om man er kommet helt i mål endnu, kan altid diskuteres, men følger man vores anvisninger her på siden vil man være godt rustet i forhold til at optage et lån på fornuftige vilkår.
Forhold dig fornuftigt til markedet, og gør dit hjemmearbejde ordentlig, så får du også en god oplevelse og sundt lån for din privatøkonomi.