CIBOR renten – anvendes som reference i forbindelse med renteregulering

Dansk cibor rente

Finansielle produkter som online lån uden sikkerhed reguleres i flere tilfælde efter CIBOR renten, der er en forkortelse af – Copenhagen InterBank Offered Rate. Det er en rentesats, der sammensættes af en række banker hver dag.

Hvorfor er CIBOR vigtigt for dig, der låner penge online?

Debitorrente, ÅOP og lån penge tager altsammen udgangspunkt i CIBOR, Banker som Ikano Bank, BasisBank, Santander Bank samt flere anvender netop denne rente som en reference for deres respektive variable renters udvikling. Optager du et lån online, vil du opleve at den som i din Bank har en variabel rente. Det betyder for dig som låntager, at der fire gange om året kigges til CIBOR renten – januar, april, juli og oktober.

– Har CIBOR-rente ændret sig med 0,1 %-point eller mere i kvartalet, vil långiveren ændre din rente med tilsvarende procentsats –

CIBOR udregnes ved, at 7 storbanker hver dag melder ind til Fondsbørsen hvilken rente, de er villige til at låne penge uden sikkerhed ud til en anden. Det højeste og det laveste bud sorteres fra, et gennemsnit beregnes udfra de resterende renter og offentliggøres på Fondsbørsen.

Den gældende CIBOR rente findes på Nasdaq OMX hjemmeside – Se renten her

Følgende banker fastsætter lige nu CIBOR: Danske Bank, Jyske Bank, Nordea Bank, Nykredit Bank, Sydbank og Spar Nord Bank – (September 2014). Bankerne bør tilstræbe at lade deres inberetninger reflektere et så realistisk renteniveau som muligt – lyder det fra Finansrådet.

Hvordan ved du at renten har ændret sig?

Som låntager er renten vigtig for din privatøkonomi, en eventuel ændring i rentesatsen kan få stor betydning for dit rådighedsbeløb. Som Bank kunde bliver du gjort opmærksom på en eventuel reguleringer i renten via det første kontoudtog eller betalingsoversigt der sendes ud efter reguleringen.

Det er dermed dit ansvar at følge udviklingen via de informationer, som du modtager hver måned fra din Bank i forbindelse med dine afdrag.

cibor rente danmark

Hvorfor vælge en låneudbyder der benytter CIBOR rente?

I 2012 under finanskrisen gik udlånsmarkederne mellem bankerne i stå pga. af de likviditetsproblemer, der kom i kølvandet på krisen – hvilket efterlod CIBOR renten som et skøn mere end en reel renteudvikling mellem de 7 CIBOR-stillere. Det udløste stor kritik både fra Nationalbanken samt Erhvervs- og Vækstministeriet om et muligt brud på konkurrencereglerne.

I krisetider har renten vist sig at have visse udfordringer, men CIBOR er på nuværende tidspunkt den bedste sikkerhed for dig som forbruger, for at du tilbydes en konkurrencedygtig rente målt efter markedet. Ved at have en låneudbyder der benytter CiBOR rente har du sikkerhed for, at din renteudvikling er i tråd med andre Bankers renteudvikling for udlån.