Hvad koster et billån?

Hvad koster et billån

Hvad koster det at låne til bil

Et standard billån

Et standard billån er et lån, hvor man tager sikkerhed i bilen via et tinglyst pantebrev. Udover sikkerheden vil man typisk kun låne til 80% af bilen, og ligge de 20% i udbetaling.

Dog, følger alle lånetyper i markedet for billån ikke standarden, derfor er det vigtigt at man sammenligner æbler med æbler, når man undersøger markedet.

Følgende har indflydelse på lånet

Bliv klædt på til at låne til bilen

Der er en række forhold, som har stor betydning for selve de vilkår man tilbydes, når man ansøger om et billån. Det er vigtigt at have øje for dem, når man skal sammenligne lånetilbuddene.

Lånebeløb

Udbetaling

Fast eller variabel rente

Løbetiden

Etableringsgebyr

Tinglysningsafgifter          

Ovenstående faktorer er med til at udgøre din pris på et billån. Når du ansøger, skal du vælge samme lånebeløb, udbetaling, løbetid og rentevariant. Ellers bliver lånene ikke direkte sammenlignelige, da låneudbyderne ikke har samme udgangspunkt for at give et tilbud.

Måden du sammenligner lånene på, er ved se på ÅOP, der tager højde for alle omkostninger indeholdt i lånet.

Din personlige økonomi

Risikoberegning

En af de helt afgørende spørgsmålstegn forud for et billån, er din personlige økonomi.

Hvad er dit rådighedsbeløb?

Banken kigger på risikoen ved at låne dig penge, jo bedre din økonomi er, jo mindre risiko løber banken. Derfor er din privatøkonomi helt afgørende for lånets vilkår og den rente du får tilbudt.

Får du evt. afslag på at låne til en bil, gælder det om at forbedre sin økonomiske profil, så man kan komme økonomisk styrket tilbage igen til banken.

Løbetiden er afgørende

De samlede omkostninger ved lånet

Det, du ender med at betale i de samlede omkostninger for lånet, afhænger i høj grad af dit rådighedsbeløb, da den sætter rammen for dine månedlige afdrag.

Nedenstående eksempel* ser på forskellen mellem en løbetid på 5 og 8 år:

Sammenlign løbetid

Lånebeløb:

Udbetaling:

Løbetid:

Månedlig betaling:

Samlede omkostninger:

Tilbud 1

Lånebeløb: 300.000 kr.

Udbetaling: 60.000 kr.

Løbetid: 5 år

Månedlig betaling: 4.559  kr.

33.519  kr.

Tilbud 2

Lånebeløb: 300.000 kr.

Udbetaling: 60.000 kr.

Løbetid: 8 år

Månedlig betaling: 3.005  kr.

48.450 kr.

*Tallene er et øjebliksbillede af markedet, da sammenligningen blev fortaget, du kan modtage helt andre tilbud. Den skal udelukkende illustrere, hvad der sker når man forlænger løbetiden.

Ovenstående viser hvad det koster ekstra i samlede omkostninger, at forlænge afbetalingen med yderligere 3 år.

Vælger man at afbetale bilen over 8 år fremfor 5 år, ender man med at betale næsten 15.000 kroner mere.

Løbetiden har en stor indflydelse på lånets samlede pris. Endvidere har løbetiden også have indflydelse på om billånet følger bilens værditab igennem låneperioden.

Hvad hvis man låner uden sikkerhed?

Er man bedre stillet her?

Det er blevet nemt at låne til en bil online via et privatlån uden sikkerhed. Her behøver man ikke stille sikkerhed i bilen eller finde de 20% i udbetaling, man kan fuldt finansiere bilen via privatlånet.

Låner du på nettet, tager man ikke højde for udbetaling og tinglysningsafgifter, men tilbyder en fleksibel løsning med en variabel rente, hvor du selv vælger løbetiden.

Er det så billigere at tage et lån uden sikkerhed?

Det enkle svar er “NEJ“!

Ganske vist sparer man en række omkostninger i forbindelse med tinglysningen, men dette opvejer ikke for den højere rente man får tilbudt.

Ved et privatlån uden sikkerhed tager låneudbyderen en højere risiko, derfor vil dette afspejle sig i en væsentlig højere rente.

Online låneudbyderne er dog ganske konkurrencedygtige, og man kan finde rigtigt fine billån her. Det er værd at inddrage dem i sammenligningen, inden man låner til bilen.