Hvad er ÅOP

guide og tip til ÅOP

ÅOP står for “Årlige Omkostninger i Procent” og dækker over den samlede årlige udgift ved et lån – og viser hvad lånet vil koste.

Mange danskere kender desværre ikke lånebegrebet ÅOP, der er det bedste sammenligningsgrundlag, når man sætter sig ned og kigger på sine lånetilbud inden optagelse af et lån.

Når du skal beregne lånets ydelse er det ikke kun rentesatsen, som er i fokus. En vigtig faktor for et godt sammenligningsgrundlag for lån er de årlige omkostninger i procent – ÅOP.

Her får du vist alle omkostninger på lånet, når du skal låne penge. ÅOP inddrager alle omkostninger der er ved oprettelse af lånet. Desuden indeholder ÅOP også de evt. omkostninger der måtte komme i lånets løbetid.

– stiftelsesgebyr
– rentebetalinger
– tilbagebetalingsgebyrer

ÅOP vil ofte have en højere procentsats end lånet debitorrente, da man her har alle omkostninger indeholdt.

Hvordan bruger man ÅOP rigtigt?

Anvender man de årlige omkostninger i procent (ÅOP) til at sammenligne lån, er det vigtigt man anvender samme lånebeløb og løbetid for at få et nøjagtig sammenligningsgrundlag. Det, man har fat i her, er kiloprisen på lånet, derfor er det også vigtigt, at man sammenligner æbler med æbler!

ÅOP Eksempel

Sådan vælger du lånet?

Nedenstående sammenligning er et tænkt eksempel, der tager udgangspunkt i den proces man skal igennem, når man sammenligner lånene via ÅOP.

Sammenlign privatlån
2. bedste lån
8,33%
ÅOP
50.000 kr.?
24 mdr.?
Stiftelsesgebyr
Kreditomkostninger
Nej Tak
3. bedste lån
10,67%
ÅOP
50.000 kr.?
24 mdr.?
Stiftelsesgebyr
Kreditomkostninger
Nej Tak
Hvad betyder

De forskellige renter

ÅOP efter skat

Du bør være opmærksom på, at ÅOP i langt de fleste tilfælde oplyses før skat. ÅOP før skat tager ikke højde for dit skattefradrag.

Hvad er debitorrente?

Debitorrenten dækker over lånets årlige rente inklusive renters rente og varierer efter, hvor ofte der er rentetilskrivning på lånet.

Hvis renten f.eks. bliver tilskrevet hver måned, vil debitorrenten være højere, end hvis renten bliver tilskrevet hvert halve eller hele år. Ved et forbrugslån bliver renten som udgangspunkt altid tilskrevet månedligt.

Hvad er effektiv rente?

Den effektiv rente er præcis det samme som debitorrenten

Hvad er nominel rente?

Nominel rente kaldes også for effektiv rente og debitorrente – se forklaring af debitorrente

Hvad er differencerente?

Differencerente også kaldet godtgørelsesrente, er et renteudtryk man udelukkende støder på inden for realkredit og boliglån. Efter at du har indfriet dit lån,så skal realkreditinstituttet forsat betale betale renter til obligationsejerne.