Hvad er NemID
NemID er ét fælles log-in på internettet som du bruger uanset om du skal en logge på din netbank, hente oplysninger hos det offentlige eller i dialog med de virksomheder, der tilbyder log-in med NemID.
NemID består af et bruger-id, en adgangskode og et nøglekort med engangskoder (papkort). Når du logger på, taster du først dit bruger-id og din adgangskode og derefter en kode fra dit nøglekort.
Du kan få NemID, når du:
- er fyldt 15 år, dvs. er 15 år eller derover.
- har et dansk cpr-nummer.
- kan opfylde legitimationskravene.
NemID på mobil eller tablet
Fremtidens digitale signatur
NemID benyttes i dag af næsten alle danskere. Du kender det fra din netbank eller når du logger ind på offentlige sider som Borger.dk og Sundhed.dk.
NemID appen kan du downloade til både Android og iOS. Den fungerer som supplement til dit fysiske NemID nøglekort i papudgaven. Det er stadig frivilligt om du vil bruge appen eller papkortet.
Med Nøgleappen kan du logge ind via din smartphone eller tablet. Du behøver ikke indtaste en nøglekode hver gang, du vil bruge NemID.
Når du vil logge på fra en computer, bliver du blot bedt om at bekræfte via appen. Digitalt NemID kan du bruge alle de steder, hvor du har brugt det fysiske nøglekort i papudgaven.
Sikkerhed eller falsk tryghed?
Hvad gør du når uheldet er ude?
Udbredelsen af NemID har medført en række sager omkring identitetstyveri og senest i rækken er historien og sygeplejersken Sigrid der blev lænset for 100.000 kroner.
Nets, virksomheden som står bag NemID løsningen har tidligere forsøgt at dæmme op for problemet med, at cpr-numre, bruger-id og koder bliver afluret og misbrugt til at få fingre i folks nøglekort og tidligere kunne man – hvis man var i besiddelse af en persons cpr-nummer og adgangskode – bestille et nyt nøglekort, som derefter blev tilsendt med posten, hvor gerningsmændene fik det opsnappet.
Det opleves stadig at gerningsmænd udgiver sig for at være offentlige myndigheder eller banker til forbrugere via phising e-mails.
Hvis du oplever at du modtager snyde e-mail eller sms, skal du:
- Lad være med at klikke på links i e-mails eller sms, der er tilsendt uopfordret
- Lad være med at oplyse nogen form for personlige oplysninger
- Videresende den til Nets’ phishing-afdeling, phishing-dk@nets.eu
- Slette den
Hverken banker, offentlige myndigheder eller Nets, vil sende en uopfordret e-mail eller sms med et link direkte til en log-in-side, hvor du kan logge på med NemID.
Dette har være med til at højne sikkerheden ved lån på nettet, og er blevet en permanent del af hele låneprocessen.
Sådan beskytter du dig generelt mod svindel med NemID
her får du 10 gode råd
Her er Forbrugerrådet Tænks anbefalinger til, hvordan du undgår misbrug af dit NemID
- Brug et unikt kodeord til NemID.
- Skriv ikke dit kodeord ned nogen steder.
- Undlad så vidt muligt at bruge offentlige computere, når du bruger NemID.
- Hvis du er tvunget til at bruge NemID på en offentlig computer – så kig bag på computeren. Hvis der sidder noget, der ligner en usb-nøgle, så undlad at bruge den computer.
- Hav dit nøglekort på et sikkert sted og lad være med at vise det til andre.
- Undlad at have et billede af dit fysiske nøglekort på din telefon. Brug i stedet NemID’s nøgleapp.
- Vær på vagt, hvis du bliver bedt om at oplyse dit cpr-nummer og NemID-kode over telefon, i en mail eller på en hjemmeside, hvor du normalt ikke bliver bedt om det.
- Spær straks dit NemID, hvis du har tabt det eller har mistanke om misbrug. Anmeld misbrug til politiet på politi.dk
- Lav kreditadvarsel på borger.dk, så der ikke kan lånes penge i dit navn. Du kan ophæve den igen midlertidigt, hvis du skal låne penge.
- Tjek om din forsikring dækker tab ved id-tyveri. Nogle gør, andre gør ikke.
- På Skats hjemmeside kan du se, hvilke lån der er optaget i dit navn.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk og dr.dk