Er der forskel på lån og kredit?

store forskel på lån og kredit

Hvordan ser man forskellen på et lån og en kredit? Det kunne være et forbrugslån og en kassekredit, som valget står imellem. Begge kan tegnes via din Bank eller online låneudbydere – men hvad skal man som forbruger vælge.

Her findes ikke noget enkelt svar, formålet med forbruget kan ofte være svaret for valget af alternativerne. Valget af finansieringsmåden for dit forbrug afhænger i høj grad af:

  • beløbets størrelse
  • anvendelse
  • ønsket tilbagebetaling (tidshorisont)
  • behov

Er pengene mere et behov for at have en disponibel reserve, bør man vælge en kassekredit – derved betales der kun renter i den periode, hvor man benytter sig af et kreditlån på eksempelvis 20.000 kroner. En kassekredit er ofte forbundet med et kreditkort eller en konto med ekstra kreditter, og der foreligger ikke nogen direkte dato for tilbagebetalingen.

Du bestemmer selv, hvornår du vil betale beløbet tilbage – ved et kreditkort har du måske 30 dages rentefri kredit, hvorimod en kassekredit tæller renter fra dag et. Reserven er god at have, når episoder eller mindre uforudsete udgifter opstår pludseligt. Her finder du den ekstra luft i økonomien, der gør de her økonomiske udfordringer overkommelige – det er altid godt med en fleksibel privatøkonomi.

Står du overfor at skulle renovere dit køkken eller badeværelset, kan et lån være det bedste for dig – f.eks 40.000 kroner. Lånebeløbet udbetales på én gang, og du får herved fuld råderet over hele lånet nu og her – derved kan du disponere, præcis som du selv ønsker. Du kender dine omkostninger hver måned med et lån, der typisk afdrages med et fast beløb hver måned.

Der er forskel i renten

En gennemgang viser at renten oftest er højere ved kreditter end ved lån. Fleksibiliteten er noget man betaler for ved kreditterne – dog er den store fordel ved kreditterne, at du kun betaler renter for det lånte beløb, benytter du 10.000 kroner af en kredit på 20.000 kroner – udregnes renten ikke af det mulige lån, men af det aktuelle lånte beløb på 10.000 kroner. Ved et lån betaler man renten af restgælden, hvilket giver dig det bedste økonomiske overblik.

renteforskel lån og kredit

Begge typer arbejder typisk med variable renter, ved kreditter er det mere reglen end undtagelsen – hvorimod forbrugslån kan være med både faste og variable renter. Her kan renteudviklingen være til både din fordel eller bagdel, sover du bedst om natten med vished over økonomien – bør du vælge et lån med en fast rente.

Hvad med et midlertidigt overtræk

Det er en mulighed, men kan absolut ikke anbefales, da man her betaler de højeste renter på de lånte penge. Skal du ud og finansiere et ekstra forbrug, skal du anvende de løsninger, der er bedst for dig og din økonomi – de midlertidige overtræk er ikke at foretrække. Et midlertidigt overtræk er også begrænset i størrelsen, og beløbet forventes indbetalt igen inden for blot 30 dage.

Du har ansvaret for din økonomiske situation, det er vigtigt at du regelmæssigt gennemgår din privatøkonomi for at optimere dine lån mest muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *