Færre Danskere ender nu i RKI-Registret end hidtil

færre antal i RKI

Tal fra Experian og RKI-register viser, at antallet af RKI-registrerede falder for første gang siden 2008. Endvidere er hastigheden i gældsudviklingen bremset op, og er gået ned i gear fra 14 % i første halvår af 2013 til blot 4 % i første halvår 2014. Hvilket resulterer i at det samlede beløb sætter rekord med 17,3 mia. kroner.

Tallene fra data- og analysevirksomheden Experian må siges at være en positiv udvikling på et ellers stigende problem igennem mange år, det ser blandet andet ud til at opstramningerne på låneområdet med krav om strengere kreditvurdering har sat sit aftryk på udviklingen nu.

Dykker vi ned i tallene viser de at 543 færre personer er i registret i første halvår 2014 sammenlignet med samme periode i 2013, hvilket svarer til et fald på 0,2 %.

Frank Papsø, der er nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling hos Experian, tillægger den positive økonomiske udvikling i Danmark stor vægt for opbremsningen i den ellers negative udvikling.

Situationen er fortsat alvorlig for mange

Den umiddelbare opbremsning i udviklingen er yderst positiv, dog er der forsat alt for mange personer, der fanget i en ond gældsspiral, der har store konsekvenser for deres privatøkonomi. 232.261 personer er forsat registreret i RKI med en samlet misligholdt gæld på 17,3 mia. kroner, hvilket er ny rekord.

Det positive i tallene er at det er den laveste vækst siden 2008, der er dog alt for mange personer registreret hos RKI. Et andet stort problem er at 80 % af den samlede gæld er optaget hos blot 20 % af de registrerede skyldnere, derved er denne gruppe ramt i en grad, hvor gælden er næsten uoverskuelig for dem at håndtere.

Modsat tidligere artikler som har beskrevet unges store overforbrug og anvendelse af kviklån, viser tallene at det specielt at det aldersgruppen 31 til 60 år, som er de værste til at misligholde deres privatgæld. Denne gruppe kæmper i langt højere grad med daglige udgifter samt boliggæld, desuden er det her man oplever større sygdom samt skilsmisser, der kan tære hårdt på privatøkonomien.

Hvad gør aktørerne i branchen for at forbedre situationen

Experian, der ejer RKI-resgistret, som er Danmarks største register over dårlige betalere, har indgået i et samarbejde med låneselskabernes brancheorganisationen Finans & Leasing. Her har man skabt KreditStatus, der skal være et direkte middel til at undgå en for stor gældssætning i det danske samfund.

hvad er rki aktører

KreditStatus kan tilgås via nemt via NemID, og er den direkte adgang til et overblik over ens individuelle lån og kreditter hos långivere, der har tilsluttet sig KreditStatus. Via af dette login kan få en status på sine eventuelle lån samt kreditter optaget enten online eller via detailhandel.

Kilde: Experian

LÆS OGSÅ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *