Markedet for hurtig lån vokser i Danmark

Markedet for hurtig lån vokser i Danmark

Men hvor meget låner danskerne?

Markedet for hurtig lån i Danmark har i de senere år været stødt stigende. Det viser tal fra Danmarks statistik. Men på trods af stigningen udgør hurtige lån fortsat en relativt lille del af det samlede lånemarked.

Det til trods er antallet af udbetalte lån uden sikkerhed steget med mere end 1 mia. kr. på et år, hvilket blot er en fortsættelse af trenden fra de foregående år.

Alligevel er det dog blot en tredjedel af alle lån der stiftes uden at skulle stille sikkerhed.

Hurtig lån har både fordele og ulemper

Lovpligtig Kreditvurdering

En af grundene til hurtiglånenes øgede popularitet skal sandsynligvis findes i den automatiserede proces der sikrer at forbrugerne ikke længere er nødsaget til at se deres bankrådgiver i øjnene.

Det hele klares typisk via nemid og pengene kommer hurtigt ind på kontoen – uden at der skal stille nogen former for sikkerhed.

Bagdelen ved det scenarie er naturligvis at bankrådgiverens kritiske stillingtagen til forbrugerens evne til at kunne betale pengene tilbage reduceres til en mekanisk udregning og ikke på baggrund af en helhedsbetragtning.

Derudover kan hurtiglånsmarkedet være en svær størrelse at overskue ligesom konsekvenserne ved de højere renter og gebyrer kan resultere i at forbrugerne ender i en gældsspiral der kan være svær at komme ud af igen.

Dog er alle låneudbydere forpligtiget til at udføre en individuel kreditvurdering, hvilket skal være med til sikre, at kun folk med en stabil økonomi kan optage lån.

Hjælp og klagemuligheder hvis du er kommet galt afsted

Kend dine rettigheder, når du låner!

Det kan være svært at indrømme at man har brug for hjælp, men er du blevet snydt eller er kommet galt afsted og har mistet overblikket, kan der være hjælp at hente gennem frivillig gældsrådgivning og forbrugerorganisationer.

Det kan du læse mere om i vores guide til hurtig lån. RKI og Debitoregistret, der er de to største registre over dårlige betalere i Danmark, anses ofte for et sted man ikke ønsker at ende som forbruger.

Det til trods, kan det faktisk være en fordel for dem der er kommet galt afsted på markedet for hurtige lån, da det sikrer at de ikke kan låne penge andre steder før den eksisterende gæld er betalt.

Forældelsesfristen i begge registre er 5 år, så medmindre du betaler din gæld inden, står du altså registreret i 5 år hvis din gæld overstiger 1.000 kr.