Prisloft som regulering af forbrugslån

Forbrugslån prisloft i fremtiden

Forbrugslån har været udsat for kritik i pressen og fra enkelte politiske partier. Forbrugslån er blankolån, et kontant lån uden sikkerhed i form af et sms lån eller andre forbrugslån….

I Folketinget og i særdeleshed Økonomi- og Erhvervsministeriet har det været diskuteret at regulere markedet for online forbrugslån via bl.a. finansieringsselskaber med et prisloft. En arbejdsgruppe nedsat af økonomi- og erhvervsministeren, Lene Espersen – udkom i 2010 med en rapport, en analyse af markedet for forbrugslån i Danmark. Og senest har den nuværende minister på området, Margrethe Vestager – sagt nej til en regulering i forhold til nye forslag om et evt. prisloft.

De danske forhold på området arbejder i dag med regler om åger i stedet for en regulering via prisloft på lån. Ågerreglen betyder, at det er muligt at straffe en långiver, hvis vedkommende eksempelvis udnytter, at en forbruger er i økonomiske eller personlige vanskeligheder, der kan have påvirket beslutning om at optage lån på ikke favorable vilkår.

Metoder til regulering af forbrugslån

Et eventuelt prisloft vil udføres via enten et loft over renten, eller også via et prisloft over de samlede årlige omkostninger i procent – altså en max ÅOP. I vores nabolande og indenfor EU har kun halvdelen af landene regler om åger eller et decideret prisloft til at regulere markedet for lån.

forbrugslåns regluring danmark

En anden metode kunne være indførelsen af et såkaldt nationalt gældsregister, hvor forbrugere registreres når de optager et lån. Hvis samme forbruger forsøger at optage andre lån, vil det ikke være muligt, da vedkommende allerede er registreret hos myndigheden.

Indtil videre har lovgiverne i Danmark endnu ikke ønsket at regulere markedet for lån yderligere end reglen om åger. Den generelle holdning har været at man ønsker et frit låne marked med fri konkurrence, hvor konkurrencen i sig selv skal være den regulerende kraft. Selv om en regulering kunne bidrage til langt bedre gennemsigtighed på markedet for online lån, ville det også åbne muligheden for at renteloftet ville blive renten for hele markedet. Derefter vil der kun være gebyrer og andre services at konkurrere på.

Reguleringer har det ofte med at lande skævt, og muligheden for at de svagest af forbrugerne kommer i klemme er en reel risiko. Desuden ser man også muligheden for at nyopfundne gebyrer eller ekstra omkostninger, kan blive resultatet af en regulering via et loft på renten.

Fremtidens forbrugslån

Scandilån.com ser den frie konkurrence som noget vi skal værne om i låne markedet. Der hvor vi mener, at man skal sætte ind, er på oplysningen omkring lånene. For at yde en bedre forbrugerbeskyttelse på dette område, skal man gøre mere for at oplyse forbrugerne bedre. Specielt billiger vi de seneste års tiltag med informationskampagner rettet mod de helt unge forbrugere.

Ingen ønsker ikke at forbrugerne ender i en ond gældspiral, der ikke kan brydes. Vi frygter at en regulering af området kan bidrage til højere priser, ved en eventuel misligholdelse af tilbagebetalingen af lånet. Den frie konkurrence vil holde priserne på et minimum, og gennem oplysning til forbrugerne uddannes de til at træffe de rigtige valg om online lån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *