Sådan vælger du den rigtige månedlig ydelse på dit privatlån?

rigtige månedlig ydelse på dit privatlån

Gør dit forarbejde

Du sidder klar med budgettet, og kender din privatøkonomi. Kun ved at være forberedt, kan du finde det optimale privatlån, der matcher din nuværende økonomiske formåen.

Den månedlige ydelse afhænger af en række parameter, hvor du bl.a. kan skrue på en af de væsentlige – løbetiden.

Den ”rigtige månedlige ydelse” er en balancegang, du skal forsøge at finde balance mellem en kort løbetid samt det rigtige pres på din økonomi. Løbetiden skal være så kort som mulig, vel og mærke uden at du lægger for stort pres på dit budget.

Når du ansøger flere steder

Husk at ansøge med samme lånesum og løbetid, for på den måde at gøre sammenligning 1:1

Budgettet er hjørnestenen

Kom godt fra start med et grundigt budget

Du kan kun ramme den rigtige løbetid, ved at kende din privatøkonomi. Her er dit privatbudget hjørnestenen for at kunne finde den optimale lånesammensætning.

Budgettet skal være på plads før du ved præcis, hvor meget du hver måned har i overskud til at kunne afdrage på et privatlån.

Med et godt forarbejde hjælper du låneudbyderen til, at kunne udarbejde med den mest nøjagtige kreditvurdering på dig.

Der hvor vi ofte ser dette gå galt, er når man ikke har haft styr på sit budget, og tager endnu et kviklån for at kunne afdrage på det første. Her anbefaler vi, at man ansøger om et samlelån, hvor man samler flere lån i bare ét.

Mange sparer flere tusinde kroner om måneden, ved at få sat en længere tidshorisont på det samlede lån til en ofte meget lavere rente

Indfri lånet før tid

Du er i kontrol

Du kan altid uden varsel indfri dit privatlån, der er ingen omkostninger forbundet med indfrielsen. Flere vælger at lave lidt ekstra luft i budgettet, som giver en mindre opsparing, der kan anvendes til at indfri lånet før tid.

Den ekstra luft er en naturlig del af et budget, ofte efterlader man plads til uforudsete udgifter, der ikke kommer.

Det er desuden værd at bemærke, når man ser på forholdet mellem kort løbetid med mere presset budget over for den længere løbetid og det dyrere lån, at man nemmere får tilsagn om at afdrage mere pr. måned end at afdrage mindre fra bankens side.

Dog, skal man upåagtet situationen altid gå i dialog med banken, de vil som regel gerne hjælpe, da det også er i deres interesse, at din økonomi hænger sammen.

Eksempel 100.000 kr.*

*kilde Scandibanker.com – låneberegner

En person ønsker et privatlån på 100.000 kr. Lånet skal være uden sikkerhed, og er et tilskud til ombygning af køkken og badeværelse.

Vi ser nærmere på den månedlige ydelse** ved 5, 10 og 15 år:

Låneperiode (år): 5 år
Estimeret månedligt afdrag: 2.032 kr.
Lånebeløb: 100.000 kr. 
ÅOP: 7.69 %
Samlet tilbagebetaling: 130.818 kr.

Låneperiode (år): 10 år
Estimeret månedligt afdrag: 1.205 kr.
Lånebeløb: 100.000 kr. 
ÅOP: 7.63 %
Samlet tilbagebetaling: 144.683 kr.

Låneperiode (år): 15 år
Estimeret månedligt afdrag: 940 kr.
Lånebeløb: 100.000 kr. 
ÅOP: 7.58 %
Samlet tilbagebetaling: 169.347 kr.

Ovenstående eksempel viser i alt sin tydelighed, hvor meget dyrere det bliver at skrue løbetiden op fra  5 år til 15 år. Det koster altså 38.529 kr. at udvide løbetiden med 10 år i eksemplet.

** Tallene er et tænkt eksempel taget fra låneberegneren på ScandiBanker.com, og afspejler udelukkede vilkår for den pågældende dag. De danner udelukkende grundlag for at påvise artiklens fokus.