Skal du købe eller lease din næste bil?

Leasing eller Billån

Leasing eller Billån

Leasing af biler har nogle klare fordele, men hvad er det rigtige for dig?

Her i artiklen giver vi dig et overblik, skal du eje din næste bil eller privatlease den. Privatleasing er blevet yderst populært og langt flere vælger denne finansieringsform frem for at låne til bilen via et billån.

Langt de fleste køber forsat bilen, og benytter sig af et billån uden udbetaling, men hvad bør du egentligt vide, før du vælger at lease din næste bil?

Fordele og ulemper ved bil leasing

Der er både plusser og minusser ved at privatlease din næste bil.

Hvem bør lease?

Hvem kan med fordel anvende privatleasing?

Er du typen der går med livrem og seler, så kan leasing være en finansieringsform for dig. Her får man sikkerhed for udgiften gennem hele leasingforløbet, og du ved hvad bilen koster dig.

Dog skal du være opmærksom på, at der kan komme ekstra udgifter, hvis du får en skade – her er det muligt at tegne en forsikring, der tager højde for de eventuelle udgifter forbundet med reparationen.

Går du med livrem og seler, når det gælder din privatøkonomi, så er det værd at overveje privatleasing af bilen…

Nye behov

Opstår der et nyt behov i dit liv, der gør bilen ikke passer til dig længere, det kan være nyt arbejde, bliver gift og får børn eller du bliver opsagt fra dit arbejde, så kan du altid komme ud af kontrakten igen.

Typisk er du er bundet 1 år, og derefter er der en måneds opsigelse. Det vil sige, at du kan opsige aftalen efter 11 måneder og aflevere bilen tilbage efter 1 år.

Salgsværdien når du køber

En anden ubekendt, man som bilejer har, er hvad er den reelle sagsværdi på bilen. Her skal tænke over, hvad det koster at låne til en bil, modsat at vælge leasingmodellen.

Har du købt en bil, så kender du ikke den umiddelbare salgsværdi, og ønsker du hurtigt at komme af med bilen igen, kan du ende med et større økonomisk tab. Den usikkerhed slipper man for ved privatleasing, da det er leasingselskabet om tager værditabet på bilen.

Hvornår bør man ikke lease?

Er der situationer, hvor privatleasing ikke giver mening?

En leasingkontrakt løber typisk over en 3-årig periode, når man indbetaler hver måned over den periode, betaler man en stor del af bilens værdi.

Planlægger man eksempelvis, at beholde samme bil i minimum 5 år, vil det bedre kunne betale sig at købe den. Bilen taber langt hurtigst værdi de første år, derfor flader værditabet mere ud efter de første år.

Ekstra udstyr koster

Er du typen, der gerne vil have meget ekstra udstyr eksempelvis anhængertræk, lydanlæg, vinterdæk, så koster dette dig yderligere hver måned.

Her skal du  være opmærksom på, at du betaler for noget ekstra som reelt ikke er dit, og som overgår til leasingselskabet ved endt kontrakt.

Hvor langt kører du?

En af de væsentligste punkter, der afgør om man skal lease eller ej, er det antal kilometer du kører hvert år.

Kører du rigtigt mange kilometer, kan det blive for dyrt at lease – det gælder om at se sig for.

Pas godt på bilen

Er man typen, der ikke holder en bil godt og passer på den, kan det blive en dyr fornøjelse at aflevere den tilbage. Det er ikke altid optimalt for en børnefamilie med 3 børn at lease, da de ofte er hårdere ved bilen end et ældre ægtepar.